Kenyérlángos


 

Mi is az a kenyérlángos-langalló?

 

A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.

Magyarországon, Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban is. A bécsi Praterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készült) krumplilángos is készíthető, ami főtt burgonyát is tartalmaz.

 

A mi kenyérlángosunk-langallónk sima kenyértésztát kelesztünk, gyúrunk. Majd tepsibe téve a kemencében elősütjük kb. 5 perc alatt.

Az elősütés után gazdagon megkenjük fokhagymás tejföllel a tésztát. Majd jöhetnek a feltétek:

-lila hagyma

-kockázott húsos bacon,vagy karikázott füstölt ízletes kolbász

-vastagra reszelt sajt

Miután felkerültek a feltétek jön a készre sütés. Agyag (kézzel készített) kemencében, akácfa tüzeléssel, megfelelő hőfokon, óvatosan készre sütjük, kb. 8-10 perc alatt.

Az akácfa azért jó mert kis füsttel ég, azonban a nagy kalória tartalma miatt nem lobban el hamar a tüzünk.

Az akácfa jellegzetes füstjétől, a sütés közben finom aromát is kap a kenyérlángosunk, ami utánozhatatlan.(Régen apáink is akácfa forgáccsal füstölték és tartósitották a kolbászokat, szalonnákat, sonkákat).

 

Baconos kenyérlángos:

 

 

Kolbászos kenyérlángos: